Насловна » Архива » Саопштења - 2017. година

Саопштења

15.12.2017.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ БРАНИЧЕВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

ЗАДРУГЕ - ВЕЛИКА НАДА ЗА МЛАДЕ БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА

Промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа данас је посетио Пожаревац, центар Браничевског округа и састао се са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ БРАНИЧЕВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Укупан износ додељених средстава из овог програма намењеног задругарству у 2017. години је 196 милиона динара, чиме је потпомогнут рад 22 задруге у Србији, а број новооснованих задруга у протекле пола године нарастао је на 182 што је прави показатељ да се вратило поверење у удруживање и да је Србији коначно враћен дух задругарства.

Министар је данас у Пожаревцу најавио до чак 825 милиона динара које ће држава наредне године издвајати за планираних 60 нових задруга, а акценат је на такозваним сложеним задругама, којих је у наредној години планирано 5 и које ће бити потпомогнуте са до 500.000 евра.

„Идеја је да у наредном периоду квантитет прерасте у квалитет, повезивањем појединачних специјализованих задруга у сложене системе који би били праве мале фабрике и успешно наступали на домаћем и страном тржишту“ рекао је Кркобабић.

Радном састанку на трему задругарства присуствовали су заменица начелника Браничевског округа Ана Ракић, градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић, председници општина Велико Градиште, Голубац, Мало Црниће, Жабари, Петровац на Млави, Кучево, и Жагубица, представници општинских служби за пољопривреду, директори и чланови задруга тог округа.

Присутнима се обратио и члан одбора за село САНУ, Бранислав Гулан који је са задовољством истакао да је дух села враћен, први пут после 50 година неуспелих покушаја, иницијативом министра Кркобабића и да је можда последњи тренутак да се нешто конкретно учини за село. Гулан је рекао да концепт задругарства у свету окупља 3 милијарде људи и представља успешан рецепт просперитета једне земље.

Након састанка министар је обишао земљорадничку задругу „Клење“ у истоименом месту у близини Пожаревца, основану 1935. године, која сада ради по стандарду ИСО 22000. Ова успешна задруга има 17 запослених, 20 чланова и 250 коопераната и бави се откупом пољопривредних култура сунцокрета, пшенице и кукуруза. Прерађује житарице у сопственом млину а има силосе капацитета 10,000 тона.

Директор задруге Момчило Настасијевић захвалио је министру на посети и рекао да су овакви подстицаји државе управо оно што је потребно да оснажи и повеже задруге.

Министар је посетио и пољопривредно домаћинство Живановић у селу Петка код Костолца које има 40 грла стоке и сопствену мини млекару, као и пољопривредно домаћинство Максић који, осим стоке има и свој млин за млевење житарица.

Млади домаћини изразили су своју захвалност министру на посети, изразили своју жељу да остану на селу, баве се пољопривредом и подстакну својим примером опстанак и развој српског села.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ БРАНИЧЕВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

09.12.2017.

СЛОЖЕНЕ ЗАДРУГЕ – БУДУЋНОСТ УДРУЖИВАЊА У СРБИЈИ

КРКОБАБИЋ: У 2018. ГОДИНИ 825 МИЛИОНА ЗА ОЖИВЉАВАЊЕ ЗАДРУГАРСТВА У СРБИЈИ

„Прво се удружите, а затим учите и усвајајте нове технологије“, поручио министар Милан Кркобабић на Саветовању о савременој производњи воћа у Новом Саду, коме је присуствовало више од 400 младих воћара.

Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду и ове године је био домаћин саветовања о савременој производњи воћа. У суботу 11. децембра амгфитеатар поменутог факултета је био мали да прими све заинтересоване, углавном младе воћаре из свих крајева Србије.

СЛОЖЕНЕ ЗАДРУГЕ – БУДУЋНОСТ УДРУЖИВАЊА У СРБИЈИ

„Професор Зоран Кесеровић вам је поручио да се удружујете и усвајате нове технологије, а ја вам предлажем да пре свега удружите, а затим усвајате нова знања, без чега нема напретка“ – рекао је министар Кркобабић. Он је нагласио да је акција Владе Србије позната широј јавности као „500 задруга у 500 села“ направила историјски помак јер је само за пола године у 2017. у Србији основано 182 задруге што је колико у претходних пет година заједно.

„Данас могу ексклузивно да саопштим да ћемо у 2018. години за ревитализацију задругарства у Србији имати на располагању 825 милиона динара, што је четири пута више од новца који је задругама подељен у овој експерименталној години. Посебну пажњу ћемо посветити стварању сложених задруга које ће настати удруживањем најмање две или више специјализованих задруга. Такве задруге, које ће се бавити прерадом и стварањем брендова производа са заштићеним географским пореклом, моћи ће да рачунају на бесповратна подстицајна средства и до 500.000 евра.“

Министар Кркобабић је предочио да би десетак сложених задруга решило вишедеценијски проблем малинара који се сваке године понавља и да треба да користимо задругарска искуства Италије, Шпаније и осталих земаља Европе.

Проф. др Зоран Кесеровић, најпознатији стручњак за воћарство и виноградарство у Србији, позвао је воћаре Србије да све своје снаге усмере ка усвајању нових технологија и удруживању.

Пошто је изразио задовољство што је у амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду много младих лица, академик Драган Шкорић поручио је „Будите удружени, почев од села, општине, региона па све до Владе Србије! Хајде да се удружени боље организујемо и да пробамо не само Русију, већ и Париз да снабдевамо нашим квалитетним воћем.“

Присутнима су се обратили и проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета у Новом Саду, Младен Петковић, помоћник министра покрајинског секретара за пољопривреду АП Војводине, Радислав Јованов, председник Задружног савеза Војводине, а мр.Јелена Несторов-Бизоњ одржала је предавање на тему „Како и зашто оснивати задруге у области пољопривреде“.

На Саветовању воћара Србије своја предавања су одржали и стручњаци Пољопривредног факултета из Београда и гости из Холандије, Италије и Пољске.

СЛОЖЕНЕ ЗАДРУГЕ – БУДУЋНОСТ УДРУЖИВАЊА У СРБИЈИ

05.12.2017.

ЗАДРУГАРСТВО ЈЕ ПОБЕДИЛО!

182 НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ И 196 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Данас је у Палати Србија потписано још седам уговора за доделу бесповратних средстава Владе Републике Србије, овога пута задругама у Централној, Источној и Западној Србији, као и Војводини. Тиме је заокружен први циклус доделе средстава намењених задругама који је сада покрио читаву територију Србије.

Новац је додељен у оквиру пројекта „500 задруга у 500 села“ као део Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години.

182 НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ И 196 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа рекао је том приликом: „Ова 2017. година је историјска за задругарство Србије. Поносан сам на задругаре, на локалне самоуправе и све који су учествовали у буђењу задругарског духа, а ово је и први пут да држава подстиче српске домаћине на овај начин. Уз подршку Одбора за село САНУ и Задружних савеза Србије и Војводине сведоци смо да је у претходих пола године формирано чак 182 нове задруге колико је иначе основано у претходних пет година заједно.

Укупан износ додељених средстава из овог програма у 2017. години је 196 милиона динара, чиме је потпомогнут рад 22 задруге у Србији, а министар је нагласио како ће средства која држава издваја за ову намену бити 4 пута већа наредне године.

„Идеја је да квантитет прерасте у квалитет, повезивањем појединачних специјализованих задруга по хоризонтали, у сложене системе који би се бавили и научно-истраживачким радом, контролом квалитета, извозом и тако представљали озбиљне привредне субјекте“ рекао је Кркобабић.

Академик Драган Шкорић честитао је присутнима и изразио жељу да их у што скорије време види као јаке робне задруге којима ће се Србија поносити и које ће имати производе заштићеног географског порекла, а који су, заједно са развијањем прерађивачких капацитета, будућност српског аграра.

Уговоре су, заједно са председницима општина којима припадају, потписале постојеће ЗЗ „Голубац“ из Голупца, ЗЗ„ Агро Еко Воће“ из Ариља, ЗЗ „Модош“ из Сечња, ЗЗ „Агродунав“ из Оџака, ЗЗ „ Еуро Дуо Калем“ из Лазаревца код Крушевца и две новоосноване ЗЗ „К и С 2017“ из Церовца и ЗЗ „Профортун“ из Кисача.

Заменик градоначелника Новог Сада, Срђан Кружевић захвалио је у име града министру Кркобабићу и изразио задовољство што је једна новоформирана задруга од 9 на територији Новог Сада добила средства из овог програма. Задруга из Кисача искористиће добијена средства за куповину механизације за ширење свог засада јабука.

Божо Јоковић, директор задруге „Агро Еко Воће“ из Ариља, која постоји од 2013. године захвалио је Влади Србије, министру Кркобабићу и локалној самоуправи што су активно подстакли удруживање и рекао да је ово први корак у једној новој ери њихове производње изразивши наду да ће као и у развијеним земљама света задруге постати окосница развоја наше земље.

Стеван Станојковић, директор задруге „Агродунав“ која већ деценијама успешно послује у Оџацима рекао је да је ово управо подстицај који је био потребан да малим проиизвођачима да ветар у леђа и оснажи их у удруживању и у заједничком наступу на тржишту, јер према његовим речима „Опстаје само село у коме постоје задруге“.

182 НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ И 196 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

23.11.2017.

НАЈРАДОСНИЈИ ДАН ЗА ЗАДРУГАРЕ ЈУГА СРБИЈЕ

Данас је у Палати Србија потписано још осам уговора за доделу бесповратних средстава Владе Републике Србије задругама.

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа рекао је том приликом: „Пажљиво смо бирали чланове комисије и могу да кажем да је чине најеминентнији стручњаци, професори Кесеровић и Ковачевић, Никола Михаиловић, председник Задружног Савеза Србије, а сви они вођени академиком Драганом Шкорићем, председником Академијског одбора за село САНУ. Уверени смо да је комисија донела прави избор и да задругарство Србије, уз ове подстицаје Владе, креће крупним корацима напред. Важније од финансијских подстицаја је то што је дух задругарства пробуђен, десило се оно што је мало ко очекивао, а то је да је у неколико протеклих месеци у Србији основано чак 182 задруге“.

НАЈРАДОСНИЈИ ДАН ЗА ЗАДРУГАРЕ ЈУГА СРБИЈЕ

Министар је нагласио како је у плану да средства која држава издваја за ову намену буду већа, али и да сами задругари убудуће учествују неким средствима како би и њихов допринос и ангажман у овом послу био значајнији.

Подсећамо, новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

Академик Драган Шкорић честитао је присутнима и изразио жељу да их у што скорије време види као јаке робне производне задруге којима ће се Србија поносити, али и да на крају читавог пројекта „500 задруга у 500 села“ Србија постане сасвим другачија, развијенија и образованија јер, према речима академика Шкорића, без знања нема ни прогреса.

Уговоре су потписале задруге „Сврљижанка“ из Сврљига, „Лужничко пиле“ из Бабушнице, „Пољаница тренд“ из Врања, „Стара појата“ из Димитровграда, „Грин Милк“ из Владичиног Хана, „Блачка блаце“ из Блаца, „Зелена Звезда“ из Лесковца и „Мед и Воће“ из Власотинца, заједно са председницима општина којима ова места припадају.

Градоначеклник града Врања изразио је своје задовољство што је задруга из његове општине добила део средстава намењених задругама и истакао како је локална самоуправа Пчињског округа спремна да у сваком смислу снажно подржи иницијативу за оснаживање сеоских произвођача и за останак младих на селу.

Драгица Ристић, директорка задруге Сврљижанка, која постоји 4 године у Сврљигу захвалила је Влади Србије, министру Кркобабићу и локалној самоуправи што су препознали проблем југа и рекла како им предстоји још много труда и рада али да ће, са великим задовољством, имати производ из своје средине којим се поносе и на коме могу да зараде. Ова задруга добијена средства уложиће у постројење за топлу прераду воћа, дестилерију и пољопривредну механизацију.

Братискав Живковић, директор новоосноване задруге „Лужничко пиле“ из Бабушнице рекао је да је ово управо подстицај који је био потребан да малим проиизвођачима да ветар у леђа и оснажи их у удруживању и у заједничком наступу на тржишту. Ова задруга ће се бавити узгојем и прерадом живинског меса а средства добијена из програма искористиће за кланицу.

НАЈРАДОСНИЈИ ДАН ЗА ЗАДРУГАРЕ ЈУГА СРБИЈЕ НАЈРАДОСНИЈИ ДАН ЗА ЗАДРУГАРЕ ЈУГА СРБИЈЕ

22.11.2017.

КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ У БЕОГРАДУ

Задруге- императив опстанка села у региону

Учинићемо све да задруге поново постану стожер села и да производ сељака постане роба“ поручио је Милан Кркобабић, министаp у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, на „Конференцији о међузадружној сарадњи земаља региона“ која се одржава данас у оквиру 12. међународног сајма „Етно хране и пића 2017“ под куполама београдског сајма.

КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ У БЕОГРАДУ

„У 21.веку задруге, различите врсте кооператива уз трансфер технологије и знања јоснов су за опстанак села а и реална понуда младима код решења дилеме да ли остати или отићи“, виђење је министра који је још једном подвукао спремност Владе Републике Србије да, уз подршку еминентних стручњака из Академијског одбора за село САНУ, коначно да ветар у леђа задругарству на овим просторима.

Председник задружног савеза Србије Никола Михајловић је отворивши конференцију поздравио Михајла Аврамовића, праунука истоименог оснивача прве задруге, давне 1894. године, а који је већ следеће године основао и први Земљораднички Задружни савез.

На конференцији у свечаној сали Београдског сајма учествовали су и Милош Миловановић, представник Светског покрета за храну ФАО и Европске банке за обнову и развој, Хавијер Алварес, шеф економског одсека амбасаде Шпаније, представници амбасаде Италије, представник министарства пољопривреде као и велики број представника задружних савеза земаља из окружења.

Најављена је и посебна конференција задругара региона коју би иницирао сусрет представника Влада из региона који се баве проблематиком задругарства.

Министар је обишао сајам, у разговору са произвођачима чуо њихова искуства и истакао да је управо сада време да се у Републичкој скупштини али и локалним буџетима расправља о издвајању за ове намене јер ће наредне године за то бити касно и највероватније ћемо у сезони имати исте проблеме са малинарима и осталим произвођачима као и претходних година.

На овом четвородневном сајму скоро 400 домаћих и страних излагача представиће, кроз главни и пратећи програм, више од две хиљаде традиционалних и репрезентативних прехрамбених производа који су карактеристични за ужа географска подручја, а већина намирница израђује се ручно, од органски гајених сировина, по посебним рецептурама и у ограниченим количинама. На Сајму етно хране и пића који траје од 22-25. новембра представиће се и произвођачи опреме за чување и паковање прехрамбених производа.

КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ У БЕОГРАДУ КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ У БЕОГРАДУ КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЕТНО ХРАНЕ У БЕОГРАДУ

20.11.2017.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ГРОЦКА

Гроцка- капија Београдског задругарства
15 задруга у 15 села општине Гроцка

Промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију јавних предузећа, данас је посетио општину Гроцка, једну од 17 општина Града Београда са чак 83.000 становника и 15 месних заједница, која је своју прву задругу добила чак давне 1932. године.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ГРОЦКА

„На нашем путу по читавој Србији коначно стижемо и у Београд. Ова села имају више становника од неких општина у Србији, а наш концепт је да свако село има задругу као стожер свог развитка.“, рекао је министар у посети новооснованој земљорадничкој задрузи „Врчин 2017“ у Врчину.

Задруга „Врчин 2017.“ објединиће произвођаче и ширењем своје мреже на остале месне заједнице општине Гроцка омогућиће снабдевање из једног центра што већег броја њих садним материјалом, репроматеријалом и вештачким ђубривом, али и грлима крупне и ситне стоке.

Министар је обишао и „Грочанку“, угашену фабрику за прераду воћа у општини Гроцка, која је некада служила као откупни центар воћа из читавог региона и вршила прераду воћа у пекмез и сокове.

„Ово је озбиљан изазов за државу, град и локалну самоуправу. Овај воћарски крај може поново да стане на ноге формирањем центра за откуп и прераду воћа и тако бисмо, осим сировине, имали готове производе за домаћу употребу па и извоз“, рекао је министар и нагласио како је некада Грочанка запошљавала чак 3000 људи.

Председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић захвалио је министру на посети и изразио спремност да општина Гроцка учествује у формирању задруга у свим селима ове општине јер је оживљавање задруга на овим просторима од кључне важности за опстанак једног од најбогатијих воћарских крајева Србије. „Сам плац на коме се налазе објекти фабрике за прераду воћа и поврћа има 10 хектара а окружен је са чак 7000 хектара засада воћа у гравитационој тачки између такође воћарских центара Сопота, Младеновца и Смедерева, а уз сада решене имовинске односе, ова фабрика представља огроман потенцијал за модеран центар који би поново упослио више хиљада људи и подигао на ноге привреду овог краја“, рекао је Симоновић.

Састанку са министром у Општини Гроцка присуствовали су председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, заменица председника општине Живадинка Аврамовић, помоћник председника општине Душко Живанчевић, чланови задруга и пољопривредници месних заједница општине Гроцка.

Општина Гроцка позната је по узгоју разних врста воћа: јабуке, крушке, брескве, кајсије, трешње, али и дуње, шљиве, јагоде и боровнице као нове сорте на овом терену.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ГРОЦКА КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ОПШТИНИ ГРОЦКА

17.11.2017.

Отворена још једна нова задруга на југу Србије

Кркобабић: Динар уложен у српско село је најбоље уложен динар

Пројекат „500 задруга у 500 села“

Данас је у општини Мерошина свечано почела с радом још једна задруга чије је оснивање директним средствима помогла Влада Републике Србије.

„Сваки уложени динар дат из пројекта за ову намену се може овде практично видети, у опреми за савремено пчеларство“ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, приликом отварања задруге „Би Купер“ у Девчи, једне од првих којима су пре три месеца додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Отворена још једна нова задруга на југу Србије

Овој новооснованој задрузи у Нишком управном округу, која има 14 чланова, додељено је средином августа ове године 6,2 милиона динара за ројеве пчела, четири контејнера за делатност селидбеног пчеларства, као и мини линију за врцање меда (радијална центрифуга, сто за отклапање рамова, ГСМ-СМС вага, отклапач саћа, хранилице за пчеле.. )

У просторијама које су у власништву задругара, постављено је и пуштено у рад савремено постројење за врцање меда, намењеног како домаћем тако и страном тржишту, првенствено Италији и Немачкој, а присутни су могли видети и контејнере за селидбено пчеларство капацитета 320 кошница, као и камион за њихово преношење са локације на локацију.

„Радићемо тим темпом да ће се пре уморити они који броје него ми који задруге оснивамо. До краја године ће још двадесетак задруга стати на ноге“ рекао је министар исказујући своје задовољство што је враћено поверење сељака у међусобно удруживање.

Присутнима се обратио и Саша Милосављевић, председник управног одбора пчеларске задруге „Би Купер“ и истакао колико је ова инвестиција значајна за 14 задругара који су до сада вредно радили, али ће тек сада бити неуморни како би уз нову опрему што боље искористили све потенцијале пчелиње паше.

Догађај пуштања у рад ове пчеларске задруге обогаћен је пригодном манифестацијом у центру села а у циљу остварења ширег циља друштвене заједнице, задруга “Би Купер“ је у сарадњи са фирмама преко којих је купљена опрема, донирала и мала средства локалној основној школи као и картице за регресирано точење горива за све задруге и задругаре у Србији.

Горан Микић, председник скупштине општине Мерошина истакао је допринос министра Кркобабића развоју привреде овог краја и, уз позив осталим малим произвођачима да се прикључе овој акцији, нагласио како ће локална самоуправа наставити да подржава сваку иницијативу за опстанак села.

Министар Кркобабић је након обиласка задружног стационарног пчелињака, просторија задруге и свечаног отварања обишао и Ко Ко центар у Нишу (Cooperative College), едукативни центар задруге „Би Купер“ намењен информисању и обуци нових задругара и свих који су заинтересовани у циљу све успешнијег повратка задругарства и његовог даљег развоја у Србији.

Отворена још једна нова задруга на југу Србије

16.11.2017.

ПРВИ СУСРЕТ СА ДИЈАСПОРОМ

Видоје Пурић: Доњи Добрић дражи од Сент Тропеа

Министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, данас је у Палати Србија одржао први у низу најављених састанака са српском дијаспором на тему сарадње и улагања у задругарство у Србији.

Делагација срба из Француске на челу са Видојем Пурићем, истакнутим представником наше дијаспоре у Француској и добитником награде „Медаља града Париза“, подржала је у потпуности иницијативу министра и исказала снажно интересовање и спремност дијаспоре у Француској да своја средства али и стечено знање уложе у оснивање нових и оснаживање постојећих задруга у Србији.

ПРВИ СУСРЕТ СА ДИЈАСПОРОМ

„Наша дијаспора годишње улаже око 5 милијарди долара у Србију“ рекао је Пурић „а с обзиром да боље од сваког странца разумемо услове и менталитет краја из ког смо потекли време је да тај новац не улажемо више стихијски, већ у сврху утемељеног заједничког интереса“.

Министар Кркобабић је истакао како је активно учешће наших људи из иностранства један од важних елемената у овом, за Србију веома значајном пројекту, јер сада радимо на стварању модерних, европских специјализованих задруга. „Наши људи у иностранству желе јачу сарадњу са матицом, да се њихов глас чује и уважи и да осим новца пренесу овде знања и искуства која су стекли.“

Дијаспора је одлучна да улагањем у свој завичај поспеши његов развој, али и да свој допринос побољшању материјалног стања локалних заједница јасно дефинише, учествује у раду и праћењу реализације посла и коначно оствари и сопствени профит.

„Када бих могао да будем, са овиме што сам до сада створио, само мали камен који би укочио кола Србије да иду низбрдо, био бих срећан човек“ рекао је Пурић и нагласио како му је место из кога је потекао увек драже од светски атрактивне дестинације Сент Тропеа, у коме сада живи.

ПРВИ СУСРЕТ СА ДИЈАСПОРОМ

01.11.2017.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Дијаспора даје подршку задругарству

„Земља треба да припада ономе ко је обрађује“, речи су које су обележиле данашњу радну посету Подунавском управном округу Милана Кркобабића, министра у Влади Републике Србије задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар је, на свом путу по читавој Србији данас посетио Смедерево, колевку задругарства у којој је давне 1894. године Михаило Аврамовић основао прву земљорадничку задругу, а већ следеће године и први Земљораднички Задружни савез.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Министар Кркобабић је одржао радни састанак коме су присуствовали градоначелник града Смедерева др Јасна Аврамовић, председник општине Велика Плана, Игор Матковић, заменик начелника општинске управе Владимир Станић, саветник за пољопривреду Татјана Ђорђевић, чланови задруга и пољопривредници Подунавског округа.

„Извоз је кључ напретка и решење проблема српског аграра“, рекао је министар и објаснио како задружни систем треба поново да буде генератор развоја српске пољопривреде. Подунавски округ обилује воћарским и повртарским културама и само обједињени произвођачи могу наступити на захтевна страна тржишта.

Др Јасна Аврамовић, градоначелница града Смедерева, захвалила је на посети министру Кркобабићу и истакла спремност локалне самоуправе да се активно укључи у сваку овакву иницијативу. Нагласила је да 30% целокупног извоза воћа иде из Смедерева и околине и да је пољопривредним газдинствима овог краја, које се баве и повртарством, сточарством и млекарством неопходно да се још више удружују и постану робни произвођачи са јасним условима продаје и сигурном наплатом, као и да своју шансу пронађу у све траженијој органској храни.

Кркобабић је данас у Смедереву најавио и снажно интересовање и спремност дијаспоре да уложи своја средства у задругарство, конкретно путем микрофинансијских организација које би значајно олакшале развој малих пољопривредних газдинстава и њихово укрупњавање, јер тренутни услови које дају банке не могу да задовоље потребе овако осетљивих клијената. Дијаспора је одлучна да улагањем новца у свој завичај поспеши његов развој, а самим тим и развој читаве земље.

„Наша дијаспора је, поред подршке Владе Србије и локалне самоуправе један од три стуба задругарства у Србији“ речи су министра.

Присутнима се обратио и члан одбора за село САНУ, Бранислав Гулан и поновио значај задругарства које би могло да врати живот у напуштене сеоске куће, али и покрене заборављену прерађивачку индустрију.

Након састанка министар је у месту Раља у близини Смедерева обишао задругу„Агро Здравље“, која има 5 чланова и преко 100 коопераната, бави се откупом и чувањем пољопривредних производа (пшенице, кукуруза и сунцокрета), а након тога и газдинство Драгослава Јовановића, који се на свом имању бави узгојем јагода и вишања. Овај самостални произвођач који успева да извезе свој производ у Италију и Русију пример је да се на селу може живети од свог рада на сопственој земљи. Присутни су имали прилику да открију занимљивост о његовој, чак 145 грама тешкој јагоди сорте Асја.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ ПОДУНАВСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

12.10.2017.

Прва задруга почела са радом

Кркобабић: Историјски дан за задругарство

„500 задруга у 500 села“

„Данас је историјски дан за задругарство Србије! Пројекат „500 задруга у 500 села“ данас је конкретно заживео, рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, приликом отварања новоосноване задруге „Заплањски засад“ у Гаџином Хану, једне од првих којима су пре два месеца додељена бесповратна средства Републике Србије намењена задругама.

Прва задруга почела са радом

Као што је познато, новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

„Успели смо за кратко време, са релативно малим средствима, до 50.000 евра, заједничким снагама да обезбедимо све што је потребно за покретање једне нове али специјализоване задруге и тако cвим задругарима дамо позитиван пример. Сваки уложени динар добијен из пројекта за ову намену се може овде практично видети, у опреми и механизацији“ рекао је министар и исказао своје задовољство видљивим практичним резултатима ове инвестиције.

Министар је истакао и велики допринос локалне самоуправе у пројекту, која је у овом конкретном случају дала један објекат који је кречењем и ситним улагањима доведен у функцију и представља, осим простора за мали погон производње и место окупљања задругара. „Кључна ствар је да је враћено поверење међу комшијама и у локалну заједницу, а држава Србија је решена да враћање живота на село помогне конкретним средствима.“

„Овај дан ћемо дуго памтити јер данас враћамо задругарство у ово село, у Заплање, у Србију“, почео је своје обраћање присутнима Зоран Илић директор пољопривредне задруге „Заплањски засад“ и истакао колико је ова инвестиција значајна за 15 задругара из 15 различитих села, али и за њихове породице, па и све становнике овог краја.

Новооснованој пољопривредној задрузи „Заплањски засад“ Гаџин Хан у Нишком управном округу додељено је средином августа ове године 5,9 милиона динара за производњу, прераду, паковање и пласман лековитог и ароматичног биља.

У преуређеном простору који су добили од општине, постављене су и пуштене у рад прве машине за прераду лековитог и ароматичног биља, а истовремено у функцију је стављена и механизација, између осталог трактор Беларус, мотокултиватор, дестилатор, пластеник, сејалица итд, а могли су се видети и финални производи и све оно што чини једну лепу перспективу ове нове задруге.

Министар Кркобабић је нагласио како уз пуну подршку председника Александра Вучића, Академијског одбора за село САНУ на челу са академиком Драганом Шкорићем и Патријархом Српске Православне Цркве Иринејем овај пројекат не може да не успе и најавио и много значајнија улагања из буџета РС у задругарство, јер су овако уложена средства директна инвестиција у будућност Србије.

Члан академијског одбора за село САНУ господин Бранислав Гулан рекао је овом приликом да је ово прави пример почетка ревитализације села и да je невероватан број од 157 новооснованих задруга у првих 10 месеци ове године, насупрот чак 100 задруга годишње које су се у претходном периоду гасиле, говори о значају ове иницијативе за Србију и српско село.

Министру Кркобабићу је данас, на свечаној седници Скупштине општине Гаџин Хан уручена и Повеља општине Гаџин Хан, као најзначајније признање које ова општина додељује.

Председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић истакао је допринос министра Кркобабића развоју привреде овог краја и валоризовању живота на селу и поновио да ће се напори општине наставити у овом смеру како би што више становника остало у овом крају и имало што квалитетнији живот. Овај крај и Стара планина познати су по узгоју лековитог биља и воћарству.

Гаџин Хан је једна од најнеразвијенијих општина у Србији са изразито јаким миграционим кретањима; према попису из 2011. године у тој општини живи 8.357 становника што је двоструко мање у односу на период од пре 35 година, а забрињавајуће је и мали број младих до 20 година, којих има свега 15 одсто. Овакви подстицаји државе су управо рецепт за постепено оживљавање замрлих средина на југу Србије и њихово претварање у пожељна места за живот.

Прва задруга почела са радом Прва задруга почела са радом Прва задруга почела са радом Прва задруга почела са радом Прва задруга почела са радом

27.09.2017.

КРКОБАБИЋ НА НАУЧНОМ СТРУЧНОМ СКУПУ „ОБНОВЉИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА У СЕОСКИМ ПОДРУЧЈИМА СРБИЈЕ“ У САНУ

У Српској Академији Наука и Уметности у организацији Академијског одбора за село, одржан је данас научно-стручни скуп на тему „Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије“ коме су присуствовали председник САНУ, академик Владимир Костић, председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, чланови Српске академије Наука и Уметности и други еминентни стручњаци из ове области.

Кркобабић на научном стручном скупу „Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије“ у  САНУ

Милан Кркобабић, министар У Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа је на свечаном отварању овог дводневног скупа изјавио да је ова тема од изузетног значаја за читаву нацију јер је потпуно извесно да ће кроз неколико деценија за разговор о њој бити касно. „Феномен пусте земље је опак усуд који нас прати вековима“ рекао је министар и подсетио да су празна села на југу Србије отворена врата за све непозване и недобронамерне госте.

Кркобабић је захвалио Академисјком одбору за село Српске Академије Наука и Уметности на подршци Пројекту Владе Србије „500 задруга у 500 села“ који настоји да формирањем задруга удахне поново живот свим српским селима и од њих створи пожељна места за живот.

Оптимизам којим одише чињеница да је за неколико месеци ове године формирано чак 70 нових задруга указује на то да смо успели да превазиђемо неповерење између задругара и изнова разбуктамо веру у њихову способност да могу да буду заједно и да решавају проблеме.

Академик Драган Шкорић је с друге стране захвалио министру Кркобабићу на енергији и несебичном залагању у овом пројекту и нагласио да су до ове иницијативе за оживљавање села, сви напори Одбора за село САНУ да укажу на комплексну проблематику српског села данас и предлози за могућа решења били без икаквог ефекта.

Академик Владимир Костић је истакао да је Академијски одбор за село најбољи одбор САНУ и да ће Академија, док је он на челу, увек бити отворена за све његове напоре. „Време је да у том смеру кренемо сви заједно“ речи су академика Костића.

Циљ овог скупа је да на основу општепознатих природних ресурса у сеоским подручјима дефинише нове технологије производње и прераде, које ће обезбедити рационално, обновљиво и економично управљање ресурсима, како би се произвођачима побољшао квалитет живота на селу и како би се младима пружила шанса за останак.

Кркобабић на научном стручном скупу „Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије“ у  САНУ Кркобабић на научном стручном скупу „Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије“ у  САНУ Кркобабић на научном стручном скупу „Обновљиво коришћење природних ресурса у сеоским подручјима Србије“ у  САНУ

21.09.2017.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАСИНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

ЗАДРУГОМ ДО ЗАЈЕДНИЧКОГ ЦИЉА

„Оно што не може појединац може задруга! Задругарство мора да нађе своје место у новој аграрној политици“ речи су које су обележиле данашњу посету Милана Кркобабића, министра у Влади Републике Србије задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, Расинском управном округу.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАСИНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Наставља се дуго чекана реформа задругарства у Србији и данас су „ветар у леђа“ за овај посао од изузетног значаја добили и Крушевљани.

Радном састанку у Крушевцу присуствовали су начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, градоначелник града Крушевца Драги Несторовић, помоћник градоначелника Марко Милојевић, Бранислав Гулан, члан Академијског одбора за село САНУ, директор регионалне привредне коморе Крушевац Предраг Вукићевић, председник комисије за подстицање развоја пољопривреде Наташа Балчић, директор института за крмно биље Зоран Лугић, представник задружног савеза, директори 11 земљорадничких задруга, чланови задруга и пољопривредници.

„Решили смо да оживимо нешто што је било еминентно нашем менталитету и што је представљало начин живота у Србији, али не по старим већ по новим принципима, принципима европског задругарства“, рекао је министар и нагласио да на прво место сада стављамо трансфер знања и технологије и тако правимо адекватан привредни субјекат који је у стању да се позиционира на тржишту. Кључно је да на челу задруга буду млади, стручни људи а још један подстицај Владе је да њихова зарада у првим годинама буде на терету буџета Републике Србије.

Правимо специјализоване задруге у које произвођачи не уносе своју земљу или механизацију већ само своје производе које тако претварају у робу, а то је, према речима Кркобабића, наш циљ.

Министар се осврнуо и на то да нас је феномен празних села довео до онога што данас називамо решавањем косовско-метохијског питања јер од 4700 села у Србији њих 1200 је готово нестало, а од тога 980 села има мање од 100 становника.

Са чињеницом да оживљавањем задругарства решавамо кључна национална питања, сложио се и Бранислав Гулан, члан Академијског одбора за село САНУ који је указао на поражавајуће чињенице да тренутно у 150.000 сеоских кућа нико не живи а да чак 50.000 нема ни власника. Гулан је виђења да је задруга срж сваког села и веома је оптимистичан у процени овог пројекта Владе Републике Србије.“У Србији се до сада годишње гасило 100 задруга а за ових неколико месеци основано је чак 70 нових“, рекао је овај еминентни стручњак.

Градоначелник града Крушевца Драги Несторовић захвалио је министру на посети и оценио како је територија општине Крушевац позната по воћарству, повртарству, гајењу садног материјала и калемова, сточарству и да су јој потребни подстицаји у развоју и удруживању, па ће град наставити да увећава и модификује, за то већ 2002. године одвојен намеснки фонд, у циљу побољшања квалитета живота сеоског становништва.

Начелник Расинског округа Бранислав Весић позвао је на хитно хоризонтално удруживање произвођача речима „Ако Србија као земља има шансу има је у пољопривреди“ и додао да се нада да ће затим уследити и вертикално повезивање, те да ћемо убрзо извозити и готов производ а не само сировину.

Након састанка министар је обишао земљорадничку задругу „Еуро –Дуо Калем“ у месту Лазаревац, 25 км од Крушевца која се бави гајењем садног материјала и успешно послује већ 11 година. Има чак 54 кооперанта (са територије општина Крушевац, Трстеник и Варварин), а годишње произведе скоро милион воћних садница и 500 тона свежег воћа (јабука, крушака, шљива, трешања...) намењених углавном извозу у Русију, Грузију, Казахстан, Таџикистан, Узбекистан и Киргистан.

Задругари заједно обрађују 210 хектара земље. Финансијски обим производње задруге у 2016. години био је 222.241.000 динара.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАСИНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАСИНСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

21.09.2017.

Социјално предузетништво враћа достојанство

Кркобабић: БОГАТО СЕЛО СИГУРНА БУДУЋНОСТ

Милан Кркобабић, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа учествовао је данас на округлом столу у организацији немачке фондације „Фридрих Еберт Штифтунг“ и Савеза Самосталних Синдиката Београда, на тему „Домети социјалне економије и социјалног предузетништва у Србији“.

Социјално предузетништво враћа достојанство

Округлом столу присуствовали су Драган Тодоровић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Београда, Урсула Кох Лаугвиц, директорка регионалне канцеларије за Србију и Црну Гору фондације „Фридрих Еберт Штифтунг“, Никола Ристивојевић, сарадник Савеза самосталних синдиката Београда, Бранислав Божић из дневног листа Данас Београд, Николета Косовац, представник пројекта „Лице улице“, Соња Дакић из социјалног предузећа Дај Дај и други.

Учесници су разматрали важност концепта социјалне економије и социјалног предузетништва и њихово место у актуелном пословном амбијенту.

Министар Кркобабић је истакао како је социјално предузетништво корективни фактор несавршености тржишне економије и треба да представља, поред јавног и реалног трећи сектор привређивања.

„Нема бекства. Социјално предузетништво је императив 21. века! Чинићемо то кроз различите организационе облике и правне форме: предузетничка радња, друштво са ограниченом одговорношћу, акционарско друштво, задруга.. За све то предуслов је закон; имамо радну верзију, а да би он заживео неопходна су нам и одговарајућа подстицајна средства из буџета Републике Србије.

На то чека армија оних који су тренутно неконкурентни на тржишту рада: особе са инвалидитетом, избегла и расељена лица, неке мањинске групе, људи одређене животне доби, људи проглашени економским и технолошким вишком...Запослење за њих није само извор егзистенције већ и начин за враћање прекопотребног достојанства“, рекао је Кркобабић.

Модератор округлог стола, Драган Тодоровић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Београда сложио се са министром да није довољно само донети закон већ уз њега и пакет социјалних мера и обезбедити финансијску подршку истог.

Урсула Кох Лаугвиц директорка фондације „Фридрих Еберт Штифтунг“ указала је на значај ове теме на свакодневни живот и на напоре ове непрофитне фондације која свој рад темељи на социјалној демократији да се позиционира у свету актуелних политичких и социо економских изазова.

Социјално предузетништво враћа достојанство

20.09.2017.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАШКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Кркобабић: БОГАТО СЕЛО СИГУРНА БУДУЋНОСТ

„Пробудили смо Србију- задругарство је поново ту!“ закључак је радне посете Рашком управном округу Милана Кркобабића, министра у Влади Републике Србије задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар је, на свом дугом путу данас посетио Краљево.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАШКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

Том приликом одржао је радни састанак коме су присуствовали начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник града Краљева Предраг Терзић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, директор Привредне коморе Краљева Звонко Туфегчић, председник општине Тутин и Врњачка Бања, председник Задружног савеза Краљево, координатор за пољопривреду при Рашком УО, в.д. директора Регионалне приредне коморе у Краљеву, чланови задруга и пољопривредници.

„Велико је интересовање за овај дуго очекивани пројекат. Стигло је доста захтева за средства које је Влада Србије одвојила за ту намену, али не траже сви новац, јављају се за савете, за информације и практична искуства. Пробудили смо српског сељака о чему говори чињеница да је у протеклих пет месеци у Србији основано чак 70 нових задруга.“, рекао је министар и објаснио како задружни систем треба поново да буде генератор развоја српске пољопривреде.

Кркобабић је данас у Краљеву изјавио да ће Влада Србије у наредне три године, учинити и више за српско село и задруге, како би ономе који живи „на земљи и од земље“ скратила пут до тржишта и омогућила сигуран пласман и зараду и да на том путу има пуну подршку председника Републике Србије.

Начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и градоначелник града Краљева Предраг Терзић поздравили су иницијативу министра Кркобабића и истакли спремност локалне самоуправеда се активно укључи. Подсетили су да Рашки округ има велике потенцијале за прозводњу и прераду меса, млека и воћа и да домаћинства поново могу бити мале фабрике. Господин Симовић је позвао произвођаче и мале привреднике Рашког округа да озбиљно схвате и спремно дочекају сваку овакву иницијативу Владе јер би, како каже, храна и вода у наредном периоду могли бити потребни и Европи и свету.

Присутнима се обратио и сарадник одбора за село САНУ, Ристо Костов, речима: „Српска Академија Наука и Уметности даје снажну подршку овом јединственом пројекту спајајући своје искуство са оригиналном идејом министра Кркобабића. Никада се у историји Србије није десило да држава овако директно стимулише српско село, ово је патриотски пројекат од државног значаја.“

Рашки управни округ броји 14 активних задруга од којих 11 остварује приход. Баве се узгојем, откупом, извозом и матичењем стоке, откупом и продајом животињске коже, производњом производа од меда и трговином.

Након састанка министар је у месту Обрва у близини Краљева обишао задругу„Западна Морава 2008“ и домаћинство задругара Ђорђа Лишанина, члана пољопривредне задруге који се на свом имању бави сточарством и повртарством.

КРКОБАБИЋ У ПОСЕТИ РАШКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ

15.09.2017.

ЗАХУКТАЛА СЕ ГРУДВА ЗАДРУГАРСТВА

Кркобабић: Ово је тренутно најбоље уложених 11 милиона динара у Србији

Пројекат Владе Србије „500 задруга у 500 села“ богатији је за још један снажан подстицај српском задругарству.

Данас је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, потписао још један уговор за доделу бесповратних средстава задругама, овога пута у Топличком управном округу, са земљорадничком сточарском задругом „1. Децембар“ из Житорађе

„Морамо више да улажемо у пољопривреду, у задруге, у српског сељака! Али не на речима. Ово је начин да практично видимо ефекат наших улагања.“ – рекао је после потписивања уговора министар Кркобабић, идејни творац мисије оживљавања задругарства у Србији.

Министар Кркобабић је истакао да 70 новооснованих задруга у протекла четири месеца заиста превазилази сва очекивања „Бацили смо грудву која се котрља и до краја године очекујемо више од 100 нових задруга“

Уговор су у име задруге „1. Децембар“ потписали вршилац дужности директора Небојша Станисављевић и председник општине Житорађа, Иван Станојевић.

ЗАХУКТАЛА СЕ ГРУДВА ЗАДРУГАРСТВА

Задруга „1. Децембар“ представља најзначајни привредни субјекат у Житорађи и окосницу развоја овог краја. Бесповратна средства државе Србије у износу од 11,041 милиона динара добила је за повећање стада, тачније за набавку 28 расних грла (велики јоркшир и шведски ландрас и њихових мелеза), набавку трактора и 288 грејних плоча, чиме ће се повећати не само обим производње, већ и број коопераната и запослених на фарми.

Задруга у Житорађи, на југоистоку Србије, у Топличком управном округу, основана је пре пола века (1966. године), а у њеном раду своју „другу кућу“ нашла су 72 задругара и више од 200 коопераната. Тренутно је у задрузи 17.000 грла. Сарађује са сточарима и ратарима Топличког, Нишавског и Јабланичког управног округа, а месо намењено домаћем тржишту обрађује се у кланицама у Лесковцу и Нишу. Годишњи приход те земљорадничке сточарске задруге у 2016. години износио је 500 милиона динара.

Према речима Небојше Станисављевића, в.д. директора, дипломираног инжењера сточарства, специјализована земљорадничка сточарска задруга „1. Децембар“ средствима из Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години значајно ће побољшати генетску структуру стада а самим тим и бројност па се очекује се да ће број новорођених прасади по крмачи, који сада износи десет бити увећан за пет процената. Очекује се и значајно повећање енергетске ефикасности.

„Очекујемо да ћемо уз помоћ ових средстава отворити и нова радна места и тиме смањити и незапосленост у овом крају Србије“, речи су в.д. директора задруге Станисављевића.

Председник општине Житорађа Иван Станојевић, нагласио је да је ово најбитнији искорак Владе Србије у правцу оживљавања општина попут Житорађе, где улагање у пољопривреду и задругарство значи сигуран бољитак.

ЗАХУКТАЛА СЕ ГРУДВА ЗАДРУГАРСТВА ЗАХУКТАЛА СЕ ГРУДВА ЗАДРУГАРСТВА

Фото: Бета

08.09.2017.

Министар Милан Кркобабић посетио Шумадијски управни округ

ЗАДРУГЕ СУ ЛЕК ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ СРПСКОГ СЕЛА

- Задругарство је развојна шанса Шумадије. Обједињени шумадинци и њихова породична газдинства су гарант сигурног бољитка - јединствен је закључак једнодневне радне посете Шумадијском округу Милана Кркобабића, министра у Влади Србије задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Министар је посетио 14. Пољопривредни сајам у Крагујевцу, где је на округлом столу на тему „Развој задругарства у Републици Србији“ са начелником Шумадијског управног округа Биљаном Милић Стошић, градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, председницима општина Шумадијског управног округа, председницима задружних савеза, директорима задруга, задругарима и привредницима разговарао о пројекту поновног оживљавања задругарства у Србији, чији је он идејни творац и реализатор у име Владе Србије.

Министар Милан Кркобабић посетио Шумадијски управни округ

На конференцији за новинаре под куполама Сајма, министар Кркобабић је подсетио да је мисија оживљавања задругарства у Србији, у јавности познатија под симболичким називом „500 задруга у 500 села“, веома амбициозан и дугорочан посао (не за једну Владу и једног министра) и да су први резултати већ видљиви у пракси. Наиме, у првих седам месеци ове године у Републици Србији основано је чак 70 задруга (три у Шумадијском округу), што је за 2,3 пута више у односу на целу протеклу 2016. годину.

„Српско село је судбински повезано са задругама и постојаће само ако буде имало задруге. Данас у Србији, нажалост, имамо празна села и пољопривреднике са малим поседима. Ми хоћемо да учинимо да ти мали произвођачи, њих 630.000, коначно буду повезани, обједињени како би могли да одоле свим недаћама. Изузeтно је битно да на тих 630.000 газдинстава ради и од тога живи 1,4 милиона људи. Они и српско село заслужују да их држава Србија коначно погледа на прави начин. Част је да им се управо задругарством обратимо. Ако поставимо задруге и повежемо малинаре, ако они имају своје хладњаче, дораду и прераду, нећемо имати данашње проблеме. То је концепт који заговарамо у производњи воћа, поврћа, ратарских култура...

Умориле су нас последице лошег делања, хајде да кренемо да отклањамо узроке. Ово је пут да утемељимо и отклонимо узроке - Задруге су лек за оздрављење српског села“, рекао је Кркобабић.

Министар је нагласио да кључну подршку пројекту спашавања села даје Академијски одбор за село Српске академије наука и Одбор за економију – академик Драган Шкорић и његови сарадници, као и патријарх српске православне цркве Иринеј. „Сви добронамерни, умни људи у овој земљи, све политичке опције дају подршку.“ То много значи, објаснио је Кркобабић, јер је реч о пројекту од најширег друштвеног значаја у економском, али и у безбедносном смислу. Празна села су мамац за све оне који нису добронамерни и ту виде могућност да се, непозвани, настане.

„Нећемо им оставити празна села! Мерама нове аграрне реформе и ванредним подстицајима омогућићемо да млади људи остану да живе на селу или, што би било најбоље, да на село дођу неки млади људи из градова који своју будућност виде у пољопривреди.“

Министар Кркобабић истакао је да се при оживљавању задругарства води рачуна о равномерном развоју. У центру акције је пет округа на југу Србије, али и у Шумадији ће бити постављена једна задруга као огледни пример, исто тако у источној, у западној Србији и у неколико места у Војводини, како би се следеће године кренуло у амбициозан пројекат улагања 25 милиона евра за три године. „Сада скупљамо искуства: видећемо шта је добро, а шта лоше“, речи су министра.

Апелујући да је за обнову задругарства неопходан високи степен слоге и много воље, министар Милан Кркобабић је сугерисао:

„Тестирамо и локалне самоуправе, да видимо колико су способне. Није довољно да неко каже „да“. Ово је заједничка мисија и њен успех зависи од тога колико ћемо бити сложни. У близини има једна стара задруга, на чијој оронулој фасади пише: Удруживање је основ сваког бољитка! Хајде да сада то заједно прочитамо и преточимо у дело!“.

Министар је након сајма обишао и Центар за пољопривреду „Собовица“ у околини града Крагујевца, као и газдинство Иване и Бојана Срећковића, чија је сточарска фарма удружена у ЗЗ "Крагујевачко стадо 2017".

Наставља се процес оживљавања задругарства у Србији.

Министар Милан Кркобабић посетио Шумадијски управни округ Министар Милан Кркобабић посетио Шумадијски управни округ Министар Милан Кркобабић посетио Шумадијски управни округ

Фото: Бета

07.09.2017.

Министар Милан Кркобабић поручио на Сајму здраве хране у Сопоту

ОРГАНСКА ХРАНА КАО УСПЕХ ЗАДРУГАРСТВА - ПОТРЕБНИ СУ НАМ МЛАДИ, ХРАБРИ, СТРУЧНИ ЉУДИ

Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, данас је говорио на трибини којом је започео пети Сајам здраве хране „Милена Татар – Сопот 2017”.

„Ова лепа манифестација окупила је људе, задругаре, произвођаче здраве хране, и то је нешто чему тежимо. Један од видова успешности у будућности је и производња здраве, органске хране коју можемо да пласирамо за извоз и Европу”, рекао је министар.

МИНИСТАР МИЛАН КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ У СОПОТУ

На трибини посвећеној изазовима и бенефитима гајења баште у којој нема хемикалија, актуелним подстицајима у пољопривреди, као и путу органске хране од произвођача до тржишта, министар Кркобабић је нагласио и да га радује што је у Сопоту упознао пуно ентузијаста, као и младих који желе да живе на селу.

Циљ обнове задругарства је да млади људи остају у селима, али и да се они који су отишли у градове врате и посвете производњи, на добробит својих домаћинстaва и развоја читаве привреде.

„Земља коју имамо је јединствен и непоновљив ресурс и када је имамо, хајде да је искористимо на најбољи могући начин“, рекао је министар и истакао залагање Владе да на том путу окупи и оснажи мале произвођаче.

Још једна подстицајна идеја на којој ће се, према речима министра радити, је да се део државне земље, до 50 хектара, уступи младим људима који имају жељу и храброст да прихвате изазов и баве се пољопривредом.

Манифестација у част Милене Татар окупила је велики број излагача органских производа из свих крајева Србије, а посетиоци су имали прилике да се упознају са производима, методама органске производње и искуствима самих произвођача.

МИНИСТАР МИЛАН КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ У СОПОТУ МИНИСТАР МИЛАН КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ У СОПОТУ МИНИСТАР МИЛАН КРКОБАБИЋ НА САЈМУ ЗДРАВЕ ХРАНЕ У СОПОТУ

25.08.2017.

Нови корак ка оживљавању задругарства у Србији

ЗАДРУГА У ОПШТИНИ ЛЕБАНЕ ДОБИЛА 12,5 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Кркобабић: „Удруживање и стварање јаке средње класе на селу је – права одбрана Ниша, југа Србије и целе наше државе од најављених насртаја неких челника из наше јужне Покрајине! Зато, ни педаљ земље странцима!“

Пројекат Владе Србије популарно назван „500 задруга у 500 села“ богатији је за још један снажан подстицај српском задругарству.

Данас је министар у Влади Србије Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, поред задружних пластеника у којима се производи поврће у малом месту Цекавици, потписао уговор (трећи овог лета) о додели подстицајних 12.5 милиона динара  Земљорадничкој задрузи „Бумбари Цекавица“, у неразвијеној општини Лебане на југу Србије.

Уговор су потписали и директор Земљорадничке задруге „Бумбари Цекавица“ Јовица Николић, и председник Општине Лебане Зоран Илић.

Земљорадничка задруга „Бумбари Цекавица“, чланица Задружног савеза Србије од државе Србије је добила 12,5 милиона динара подстицајних средстава чија је намена: бржа и већа производња и пласман пољопривредних производа, изградња пластеника на површини од 2 ха, набавка додатне опреме за пластенике, проширење обима пословања задругара и отварање нових радних места.

„Нећемо одбранити Србију паролама и доскочицама, али ћемо је одбранити стварањем снажних пољопривредних домаћинстава која се удружују и ако оваква села каква је Цекавица не напуштају млади људи. Пољопривредно земљиште је јединствен, непоновљив ресурс Републике Србије и мора да буде доступно нашим људима.  Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и ја сагласили смо се недавно да ни педаљ земље у Србији не треба дати странцима. Мисијом да вратимо стари дух и поверење у задругарство пробудили смо Србију, од Војводине, истока и запада до југа наше земље. Зато ћемо ове и следећих година основати нове и помагати постојећим задругама у свим регионима Србије. Посебну пажњу посветићемо обнови стуба задругарства – штедно-кредитним задругама, како би штедњу људи са села и свих грађана Србије ставили у функцију  задруге да користе повољне кредите за обртна средства, без којих удруживање нема будућност“ – рекао је после потписивања уговора министар Милан Кркобабић, идејни творац мисије оживљавања задругарства у Србији и заговорник нове аграрне реформе.

ЗАДРУГА У ОПШТИНИ ЛЕБАНЕ ДОБИЛА 12,5 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

Министар Кркобабић је саопштио новинарима да је недавно разговарао са председником Републике Александром Вучићем о идеји да се да, на бесплатно коришћење, младим брачним паровима, који остају да живе и раде на селима, до 50 хектара обрадивог земљишта (на располагању је око 200.000 ха), у зависности од реона расположиве земље и интересовања, и да је једини услов – да се земља обрађује и по 10 хиљада евра подстицајних средстава. То се посебно односи на око 250.000 младића и око 100.000 девојака старости до 40 година који данас живе у Србији.

Председник општине Лебане Зоран Илић је био веома задовољан што је од иницијативе до реализације пројекта у Цекавици прошло само два месеца: „Ово данас значи много за јавност Србије, да се зна да то нису само приче, већ да иза свега тога стоје дела и да људи који имају добар пројекат и удружују се – могу да рачунају на конкретну помоћ.“

Јовица Николић, директор ЗЗ „Бумбари Цекавица“, која од оснивања ради без блокаде свог рачуна, обећао је да ће за три месеца министар Кркобабић моћи да угледа два нова хектара пластеника у тој задрузи, а да ће робу складиштити уз помоћ новог виљушкара, дар Владе Србије. Ако буде још подстицаја, за две-три године се може очекивати да ће се у овој задрузи производити сокове од парадајза и кечап, а та финализација и прерада је према речима поменутог министра циљ мисије оживљавања задругарства у следећој години.

Задруга у Цекавици, општина Лебане, која се у Јабланичком управног округу према (не)развијености сврстава у девастирана подручја, основана је 2008. године. Седам задругара и 50 коопераната из пет околних села годишње произведе 500 тона парадајза, 150 тона краставаца и око 250.000  комада зелене салате. Захваљујући раду задруге, произведена роба извози се у Русију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Бугарску, а део стигне и до домаћих купаца.

До краја 2017. године планирано је да се из Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу, задругама у Србији бесповратно подели 200 милиона динара, а у наредне три године чак 25 милиона евра.

ЗАДРУГА У ОПШТИНИ ЛЕБАНЕ ДОБИЛА 12,5 МИЛИОНА ДИНАРА ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА

11.08.2017.

Четири месеца после најаве оживљавања задругарства У Србији

КРКОБАБИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА ПРВЕ ДВЕ НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ

„Умориће се од бројања колико ћемо нових задруга основати“ – најавио своју оптимимистичку визију министар Кркобабић

У мисији оживљавања задругарства коју, у име Владе Републике Србије под називом „500 задруга у 500 села“, води идејни творац министар Милан Кркобабић – начињен је први велики корак и с речи се прешло на дела. Први пут у историји Србије, једна Влада је одлучила да додели беспровратна средства за оживљавање задругарства.

На свечаности која је данас приређена у Палати Србија министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа потписао је уговоре са прве две новоосноване задруге са југа Србије. Свој потпис на уговоре су ставили и председник Општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић, директор пољопривредне задруге „Заплањски засад Гаџин Хан“ Зоран Илић, заменик председника Општине Мерошина Јовица Миловановић и директор пчеларске задруге „Би Купер Девча“, Александра Петровић.

КРКОБАБИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА ПРВЕ ДВЕ НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ

Пољопривредној задрузи „Заплањски засад Гаџин Хан“ додељено је 5,9 милиона динара за производњу, прераду, паковање и пласман лековитог биља, док ће пчеларска задруга „Би Купер Девча“ добити 6,24 милиона динара за формирање пчелињака у циљу развоја селидбеног пчеларства.

Обе новоосноване задруге су са југоистока Србије, из Нишавског управног округа. Гаџин Хан је једна од најнеразвијенијих општина у Србији са изразито јаким миграционим кретањима: према попису из 2011. године у тој општини живи 8.357 становника што је двоструко мање у односу на период од пре 35 година. Забрињавајуће мали је и број младих до 20 година, којих има свега 15 одсто.

Мерошина је изразито пољопривредна општина са 14.800 становника, позната по чувеној „облачинској вишњи“ која је засађена на 1.500 хектара.

„Наставићемо са оснивањем задруга, а некима другима ћемо оставити да броје. Сигуран сам да ће се они пре уморити од бројања, него ми од оснивања нових задруга!“ – најавио је своју дугорочну задругарску визију министар Кркобабић.

Подсетимо, прва два уговора потписана су само четири месеца пошто је на пролећном дружењу задругара 11. априла 2017. године у Палати Србија министар Кркобабић најавио почетак дуге мисије подизања задругарства у Србији. У претходна четири месеца министар Милан Кркобабић је посетио и разговарао са садашњим и будућим задругарима представницима јединица локалних самоуправа у седам управних округа у Србији, у којима живи око 1,5 милиона људи.

На успешан почетак обнове задругарства у Србији утицао је и низ догађаја неуобичајених за Србију. Први пут су се активно укључиле и општине. Први пут је Српска академија наука и уметности, Академијски одбор за село на челу с председником, академиком Драганом Шкорићем, дала и даје пуну подршку идеји о развоју земљорадничког задругарства. Први пут су деловање Владе недвосмислено подржали професори пољопривредних факултета. И не мање важно – пројекат „500 задруга у 500 села“ први пут има пуну медијску подршку.

У међувремену је, у оквиру мисије оживљавања задругарства, одржан и Први сајам задругарства у Србији и промовисана прва практична школа задругарства у ЗЗ „Воћар Сланкамен“ , Нови Сланкамен.

Свечаном потписивању првих уговора са новооснованим задругама присуствовали су и академик Драган Шкорић, председници Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, проф. др Зоран Кесеровић и други угледни гости.

КРКОБАБИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА ПРВЕ ДВЕ НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ КРКОБАБИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА ПРВЕ ДВЕ НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ КРКОБАБИЋ ПОТПИСАО УГОВОРЕ СА ПРВЕ ДВЕ НОВООСНОВАНЕ ЗАДРУГЕ

10.08.2017.

ПРОМОВИСАНА ПРВА ПРАКТИЧНА ШКОЛА ЗАДРУГАРСТВА У СРБИЈИ

Кркобабић: Данас је изузетан дан за задругарство Војводине и целе Србије Милан Кркобабић, министар за регионални развој и координацију рада јавних предузећа и Никола Котарац, директор Земљорадничке задруге „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен потписали су данас на плантажама воћа у Новом Сланкаману Споразум о дугорочној сарадњи и пројекту под називом „Практична школа задругарства“.

Практична школа задругарства радиће по потреби на волонтерским основама за потребе свих заинтересованих садашњих и будућих задругара, у оквиру мисије Владе Србије „500 задруга у 500 села“. Према финансијским могућностима, планирана су и стручна предавања еминентних стручњака.

„9. август 2017. године је изузетан дан за задругарство Војводине и целе Србије. Практична школа задругарства – Земљорадничка задруга „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен служи на част задругарству целе Србије. Очекујемо да овде долазе задругари из свих крајева наше земље – да се посаветују, да разговарају, да стекну знање, да виде практично како функционише добра задруга, да се увере како може 40-ак домаћина да се обједини и да има своје засаде, своју хладњачу изузетне вредности капацитета више од 3.000 тона, како може да се извезе 8.000 тона воћа у Русију, а део и у Европску унију.

ПРОМОВИСАНА ПРВА ПРАКТИЧНА ШКОЛА ЗАДРУГАРСТВА У СРБИЈИ

Удруживање 42 задругара у Земљорадничку задругу „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен је заиста импресиван подухват који желимо да следимо у целој Србији, поготову у брдско-планинским и пограничним подручјима. Захвалан сам директору Николи Котарцу и свим задругарима што су спремни да своје знање без накнаде преносе другима“ – рекао је министар Кркобабић после потписивања Споразума. Посебно је истакао да је изузетно битно што су мисију оживљавања задругарства у Србији здушно подржали најумнији људи Одбора за село САНУ, на челу са председником одбора академиком Драганом Шкорићем, као и уважени професори попут професора Зорана Кесеровића, највећег стручњака за развој воћарства у Србији.

На крају посете министар Кркобабић је истакао : „О задругарству се прича, то је добро и треба да се прича. Оно што нас све посебно радује, оснивају се нове задруге. У петак потписујемо прве уговоре. Задругарство је пробуђено. Ми оснивамо нове и дижемо на ноге постојеће задруге.“.

Академик Драган Шкорић, председник Одбора за село САНУ, дао је пуну подршку акцији оживљавања задругарства и истакао је да је добра идеја да Земљорадничка задруга „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен буде практичан пример како може, и како треба да изгледа једна задруга.

Никола Котарац, директор Земљорадничке задруге „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен је нагласио да то што раде министар Кркобабић и Влада Србије у историји задругарства је до сада непознато, а за задругаре и задругарства драгоцено. Земљорадничка задруга „Воћар Сланкамен“ Нови Сланкамен ће бити прави пример практичне школе задругарства.

Акцију обнове задругарства поздравио је председник Задружног савеза Војводине, Радислав Јованов који је обраћајући се министру Кркобабићу изјавио: „Хвала Вам за све што радите, само тако наставите... Имате нашу пуну подршку!“

20.07.2017.

СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

Србији је потребна нова регионална развојна политика којом ћемо подстицати слабо развијене крајеве и удруживање људи по разним основама, посебно у пољопривреди. Уједначенији развој Србије посебно је важан за округе какав је Борски у коме је само у периоду 1991-2011 број становника смањен чак за трећину, а задругарство може да буде много развијеније - рекао је Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа, обраћајући се медијима данас у Бору у оквиру мисије Владе Србије "500 задруга у 500 села Србије".

СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

Ништа боља није ситуација у задругарству Борског управног округа. У Неготину је 1899. године основана Неготинска земљорадничка задруга за штедњу, прва у источној Србији, После Другог светског рата у Борском оркугу је било више од 110 задруга (углавном у неготинској оппштини) а данас их је свега 16; четири у Бору, две у Кладову, једна у Мајданпеку и девет у Неготину.

Министар Кркобабић је подсетио да ће у нардне три године Влада Србије у оснивање нових и ревитализацију постојећих задруга уложити 25 милиона евра, а до краја ове године, у тзв. експерименталној фази, 200 милиона динара.

Начелник Борског округа Мирослав Кнежевић и председници општине Бор, Мајданпек, Неготин и Кладово истакли су да је мисија Владе Србије да уложи велики новац у обнову задругарства велика развојна шанса за цео Борски округ.

Министар Милан Кркобабић посетио је ЗЗ "Тимок" у Шарбановцу и пољопривредно газдинство Новице Велкановића.

СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА СРБИЈИ ПОТРЕБНА НОВА РАЗВОЈНА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

Фотограф: Саша Ђорђевић / Бета

05.07.2017.

Кркобабић у посети Топличком управном округу

Милан Кркобабић, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој, одржао је данас састанак у Прокупљу, где је у оквиру наставка реализације усвојеног Програма финансијске подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, обишао Топлички управни округ.

Овим обиласком, министар Кркобабић је након вишенедељних посета Пчињском, Јабланичком, Нишавском, Пиротском, а сада и Топличком управном округу, употпунио обилазак пет најнеразвијенијих региона Србије.

Влада Републике Србије препознала је значај задругарства. У наредне три године у 500 великих села биће формирано 500 задруга, за шта је Влада Србије издвојила 25 милиона евра. Средства су будућим задругарима доступна путем јавног конкурса за оживљавање задругарста, чијим је објављивањем започет програм ревитализације постојећих задруга, отварање нових и на тај начин оживљавање српског села.

Кркобабић у посети Топличком управном округу

Кркобабић је том приликом изјавио, да је реализација поменутог пројекта посао од посебног интереса и да ударни економски део програма представља покретање привредне активности. „Да би српско село опстало и функционисало на најбољи начин морамо обезбедити амбуланту, пошту, цркву, основну школу и задругу. У том процесу очекујем свесрдну подршку и помоћ представника јединица локалних самоуправа, који могу дати кључни допринос стварању нормалних услова за останак младих људи на селу, а то се може догодити само уколико им омогућимо да бирају“ - рекао је Кркобабић.

Формирањем задруга омогућујемо хоризонтално повезивање већег броја произвођача и повећање њихове продуктивности. Према последњим подацима на теритоприји Републике Србије постоји 631 хиљада домаћинстава – власника уситњених парцела, на којима ради око 1,400,000 људи. Због уситњености поседа и ниске продуктивности ова лица су сврстана у ред малих али не и робних произвођача, што ће бити ако успемо заједничким снагама да их удружимо. У таквим околностима избегли бисмо проблеме са којима се у овом тренутку сусрећу малинари и произвођачи жита у Војводини.

На крају Кркобабић је истакао да ниједна Влада у историји Србије није уложила непосредно толика средства у подстицај за оживљавање српског села , што је свакако питање од ширег националног значаја.

У оквиру посете Топличком управном округу одржан је и састанак којем су присуствовали председници општина Прокупље, Блаце, Житорађа и Куршумлија, као и представници земљорадничких задруга и задружних савеза из поменутог округа. Такође, допринос састанку дао је и Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ.

У оквиру посете Топличком управном округу министар Кркобабић је са учесницима састанка обишао пољопривредну задругу „Топличко сунце“ у селу Ресинац, и задругара Владана Орловића.

Кркобабић у посети Топличком управном округу Кркобабић у посети Топличком управном округу Кркобабић у посети Топличком управном округу Кркобабић у посети Топличком управном округу

Фотограф: Саша Ђорђевић / Бета

09.06.2017.

Кркобабић у посети Пчињском управном округу

Након обиласка Нишавског, Пиротског и Јабланичког управног округа у протеклим недељама, данас је на ред дошао и Пчињски управни округ. Министар у Влади Србије Милан Кркобабић задужен за регионални развој, одржао је данас састанак у Врању, где је отишао у обилазак Пчињског округа у оквиру наставка реализације усвојеног Програма финансијске подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије.

Том прилоком министар Кркобабић је одржао састанак са градоначелника града Врања, представницима општина Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врањска Бања, Прешево, Трговиште и Сурдулица, којем су присуствовали и представници општинских служби задужених за пољопривреду, окружни задружни савез, као и директори задруга из Пчињског округа. Као и до сада, допринос састанку својим активним учешћем дали су и Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије и Ристо Костов, члан Одбора за село САНУ.

Кркобабић у посети Пчињском управном округу

Кркобабић је данас у Врању изјавио да ће Влада Србије у наредне три године, учинити све како би допринела развоју југа Србије. Окосница такве политике биће унапређење задругарства и профилисање предузећа која ће бити носиоци регионалног развоја, што подразумева утврђивање најмање једног носећег предузећа, које ће да диктира темпо, покреће привредну активност и омогући оживљавање малих и средњих предузећа, јер прича о развоју тих предузећа без постојећих носећих фирми је „рециклирана популистичка глупост која је Србију коштала много у протеклих 20 година“.

Такође је нагласио да у овој години Влада Србије мора прецизно да дефинише мапу привредног развоја која ће бити усклађена са новом економском политиком. Кркобабић је изјавио да стање у задругама није сјајно, да је започета афирмација задругарства у циљу оздрављења постојећих задруга и формирања нових, али да ће инсистирати и радити на томе да на подручју сваког од ових пет управних округа, до Нове године, буде основана најмање једна нова задруга и ревитализована једна постојећа.

Међу већ постојећим задругама, којих има око 1,500 на нивоу целе територије Републике Србије, има оних које постижу изванредне резултате и држава ће низом систематских мера настојати да оживи задружни систем који треба опет да буде генератор развоја српске пољопривреде. Неке од тих мера су субвенције које ће држава давати задругама, као и субвенције за запошљавање младих стручњака.

Нагласио је и да ће Влада Србије моћи да да „ветар у леђа“ задругама само уколико представници општина и градова пређу са речи на дела и активно се укључе у оживљавање задруга. Да ниједан пројекат, ниједан новчани износ неће бити одобрен уколико се за то не добије сагласност јединице локалне самоуправе, да општине имају значајну улогу у овом веома захтевном послу оживљавања задруга, јер су оне те које ће обезбедити логистику, административно- техничке послове, као и пословни простор.

У оквиру посете Пчињском управном округу министар Кркобабић је са учесницима састанка обишао земљорадничку задругу „Кооператива - Пољаница“ у селу Власе.

Кркобабић у посети Пчињском управном округу Кркобабић у посети Пчињском управном округу Кркобабић у посети Пчињском управном округу Кркобабић у посети Пчињском управном округу Кркобабић у посети Пчињском управном округу

07.06.2017.

Кркобабић у посети Јаблачинском управном округу

Након обиласка Нишавског и Пиротског управног округа у протекле две недеље, министар у Влади Србије Милан Кркобабић задужен за регионални развој обишао је данас и Јабланички управни округ, где је одржао састанак у оквиру пројекта реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије. Овај Програм реализује се кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

У оквиру посете Јабланичком управном округу одржан je састанак којем су присуствовали представници општина Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа и Црна Трава, као и представници земљорадничких задруга и задружних савеза из поменутог округа. Допринос састанку својим активним учешћем дали су и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, члан Одбора за село САНУ Ристо Костов, као и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

Теме данашњег састанка су биле: Реализација програма финансијске подршке земљорадничким задругама Јабланичког управог округа и Улога јединице локалне самоуправе у његовом спровођењу.

Министар Кркобабић је истакао да проблем оживљавања задруга морамо решавати на терену, где ћемо заједно са локалном самоуправом у директном контакту са задругарима реализовати одредбе поменутог Програма.

Посебно је истакао, да су празна села у рубним деловима земље најозбиљнији изазов за националну безбедност Србије.

Након састанка, министар Кркобабић са сарадницима је обишао земљорадничку задругу „Зелена звезда“ у селу Винарце као и пољопривредно домаћинство задругара Ивана Стаменковића.

02.06.2017.

Кркобабић у посети Пиротском управном округу

Након прошлонедељне посете и обиласка Нишавског округа, министар у Влади Србије Милан Кркобабић задужен за регионални развој обишао је данас Пиротски округ у оквиру реализације усвојеног Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије, кроз учешће државе у економско–финасијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

Министар Кркобабић одржао је састанак са замеником градоначелника града Пирота, председницима општина Бела Паланка, Бабушница и Димитровград, којем су присуствовали и представници општинских служби задужених за пољопривреду, окружни задружни савез, као и директори задруга из Пиротског округа. Састанку је присуствовао и Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије. Теме данашњег састанка су биле реализација програма финансијске подршке земљорадничким задругама Пиротског округа и улога јединице локалне самоуправе у његовом спровођењу.

Кркобабић је изјавио, да стање у задругама није сјајно, али да међу њима има оних које постижу изванредне резултате и да ће држава низом систематских мера настојати да оживи задружни систем који треба опет да буде генератор развоја српске пољопривреде. „Држава ће давати субвенције задругама којих тренутно има на нивоу земље око 1,500, а даваће се и субвенције за запошљавање младих школских кадрова (агронома, ветеринара и сличних стручњака). У целу причу активно је укључен и Одбор за село Српске академије науке и уметности. Реч је о еминентним стручњацима чија реч мора да се поштује и уважава“ - рекао је Кркобабић.

Министар Кркобабић је изјавио да ће до краја године на подручју Пиротског управног округа бити основана најмање једна нова задруга и ревитализована једна постојећа.

Након састанка, министар Кркобабић са сарадницима је обишао земљорадничку задругу Боболовац у селу Блато, град Пирот и пољопривредно домаћинство задругара Небојше Марковића.

26.5.2017.

Кркобабић на другом Сајму за пензионере у Новом Саду

Данас је у Новом Саду отворен други Сајам за пензионере. Сајам је отворио министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић, који се обратио присутнима на свечаном отварању манифестације под слоганом „За безбрижну старост“.

На прошлом, а уједно и првом одржаном Сајму за пензионере, у склопу активне политике уранотеженог регионалног развоја, министар Кркобабић је покренуо акцију „Пријатан град за припаднике трећег доба“ и изразио задовољство што је поново међу драгим пријатељима.

Нови Сад се укључио у импресивну колону 25 европских градова који имају епитет „Пријатан град за људе трећег доба“. Овај сајам је један од видова активног укључивања пензионера у све токове савременог живљења. Поред решавања питања образовања, социјалне и здравствене заштите, Сајам представља и савршено место за окупљање и дружење свих заинтересованих пензионера, као и одличну прилику за размењивање искустава и утисака, бављење различитим активностима од културних до спортских и стицање нових знања и вештина.

Кркобабић на другом Сајму за пензионере у Новом Саду

Кркобабић је позвао велике трговачке ланце да убудуће покажу високу друштвену одговорност, пре свега према пензионерима као својим редовним изузетно битним купцима. Укупна маса за исплату пензија је око 5 милијарди евра коју пензионери не штеде већ троше. Кркобабић их је позвао да се убудуће на сајмовима за пензионере који ће се организовати на осовини Нови Сад – Београд – Ниш активно укључе и да је најмање што могу да ураде за своје најредовније купце да дају што је год могуће веће попусте, па да их и преполове.

Овај Сајам нас је уверио да пензионери Новог Сада знају да уживају у пензионерским данима и да своје слободно време искористе на најбољи могући начин.

Кркобабић је поручио да пензионери данас заслужују највећу пажњу и бригу, јер су то људи који су створили ову земљу и требало би да живимо јединствено, а не паралелно. Не могу старији да живе одвојено, а млађи поред њих, јер само заједно можемо да идемо напред. Замолио их је да не би требало да убудуће говоре о „ њиховом времену“ и о „прошлом времену“, већ да схвате да и овај моменат припада управо њима.

Кркобабић је закључио „Сад живимо и ово је наше заједничко време. Бијемо заједничку битку да нам свима буде боље и ако будемо јединствени то ће се и остварити“.

Кркобабић на другом Сајму за пензионере у Новом Саду Кркобабић на другом Сајму за пензионере у Новом Саду

18.5.2017.

Велики дан за задругарство у Србији

Данас је на Mеђународном сајму пољопривреде у Новом Саду одржана Друга конференција под називом „ Улога задругарства у развоју пољопривреде Србије“.

У препуној сали задругарима Војводине и Србије обратили су се   Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине и министар у Влади Србије Милан Кркобабић задужен за регионални развој.

Обраћајући се задругарима и учесницима онференције министар Кркобабић је истакао:  „ Данас је велики дан за задругарство. Влада Србије је препознала значај задругарства и ми смо данас и званично објављивањем Конкурса за оживљавање задругарста, започели програм ревитализације постојећих задруга, отварање нових и на тај начин оживљавање српског села“.

Кркобабић је нагласио да ће се почети од најнеразвијенијих регионима Србије: Пчињског, Топличког, Јабланичког, Нишавског и Пиротског, али да ће бити средстава и за Војводину као и за остале делове Србије.

Пројекат који смо покренули обухвата отварање 500 задруга у 500 села. Процедура за конкурисање за доделу бесповратних средстава биће крајње поједностављена. Бићемо атипични, папирологије ће бити мало а комисија за доделу средстава биће веома компетентна, а чиниће је представници Одбора за село САНУ, професори пољопривредних факултета и представници задружних савеза – рекао је Кркобабић.

Ова прва година послужиће као огледни пример. Сабраћемо искуства, шта је добро а шта треба исправити, да би у наредне три године овај важан пројекат за очување и оживљавање срспких села спровели до краја.

12.5.2017.

Градови су пуни људи али нема посла а села су празна а посла је много

Данас је у Градској кући у Нишу Милан Кркобабић, министар У Влади Србије задужен за регионални развој, одржао састанак са председницима општина Нишавског округа, председницима регионалних задружних савеза и директорима задруга Нишавског региона. Састанку је присуствовао потпредседник Одбора за село САНУ проф. др Милован М. Митровић. Повод данашњег састанка било је јучерашње усвајање Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије и одобравање програма подстицајних средстава за отварање нових задруга и ревитализацију постојећих. Теме састанка су биле реализација програма финансијске подршке земљорадничким задругама Нишавског округа и договор о иницијативи за формирање сложене задруге Нишавског округа.

На састанку, министар Милан Кркобабић је истакао, да је после века и по ова Влада схватила значај развоја села и неопходне обнове задругарства. Овим подстицајним средствима омогућиће се повећања основног стада, повећања површина под биљном прозводњом, набавка опреме пољомеханизације ради обезбеђења више фаза прераде производа за познатог купца. Кркобабић је најавио да ће следеће недеље бити расписан конкурс за доделу средстава за пројекте који буду изабрани. Конкурс ће трајати до 1. октобра 2017. године.

Присутнима на састанку одржана је кратка презентација о задругама и о свим неопходним информацијама везаним за конкурс.

Потпредседник Одбора за село САНУ професор Митровић је у своје име и у име председника академика Драгана Шкорића дао пуну подршку иницијативи оживљавања задругарства и потврдио активно учешће свих чланова Одбора САНУ у  овом тако важном пројекту оживљавања српског села.

После састанка у Градској кући министар Кркобабић и учесници састанка обишли су задругу у општини Мерошина која се бави узгојем чувене Облачинске вишње. Тамо су разговарали са задругарима и констатовали да је у овакве пројекте неопходно да се активно укључе Влада, локалне самоуправе и задругари. Задруга у Мерошина ће конкурисати за добијање средстава за отварање хладњаче која им је неопходна ради већег откупа и складиштиња, што би у великој мери унапредило и повећало обим производње и тако наставили са успешним гајењем чувене Облачинске вишње.

25.4.2017.

Пуна подршка Одбора за село САНУ концепту министра Милана Кркобабића везаног за обнову задругарства у Србији

Данас 25.04.2017. године у Палати Србије одржан је састанак министра у Влади Републике Србије Милана Кркобабића задуженог за регионалнии развој и рад јавних предузећа и чланова Одбора за село САНУ коју је предводио председник Одбора академик Драган Шкорић.

Чланови Одбора за село САНУ дали су пуну подршку концепту министра Милана Кркобабића који је везан за обнову задругарства и ревитализацију села у Србији. На састанку је договорено заједничко деловање кабинета министра, САНУ-а, научних института, задружних савеза и свих других релевантних чиниоца на овом значајном и великом послу.

Први корак у реализацији овог концепта је Програм подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском Управном округу.

Програм ће почети да се спроводи у првој половини маја ове године.

Укупан износ подстицајних средстава предвиђених буџетом Републике Србије за ову годину је 200.000.000,00 динара. Максималан износ од 6.250.000,00 намењен је као наменски подстицај за оснивање нових задруга, а износ до 12.500.000,00 предвиђен је за развојне пројекте постојећих земљорадничких задруга.

Значајну улогу у овом програму ће имати и јединице локалне самоуправе као и Задружни савез Србије и регионални задружни савези.

На састанку министар Милан Кркобабић је посебно истакао да ово није посао за једну владу и једног министра већ процес који ће трајати више година да би остварили резултате чији је циљ јаке задруге и бољи живот у селима Србије.

На састанку је закључено да се покрене заједничка иницијатива за формирање Националног задружног савета Републике Србије.

11.4.2017.

ПРОЛЕЋНО ОКУПЉАЊЕ ЗАДРУГАРА СРБИЈЕ

Данас је у Палати Србије одржан скуп под називом "Пролећно окупљање задругара Србије" у организацији министра у Влади Србије Милана Кркобабића задуженог за равномерни регионални развој. Скупу је присуствовало  више од 30 представника јединица локалних самоуправа из 5 најнеразвијенијих региона Србије: Нишког, Топличког, Пчињског, Јабланичког и Пиротског.Присутни су били и  председници задружних савеза Србије, преко 50 директора задруга и више од 20 представника регионалних задружних савеза.

Министар Милан Кркобабић истакао је нови почетак обнове задругарства у Србији и да је један од основних циљева данашњег окупљања оснивање пољопривредних задруга које ће обухватити 500 села у Србији.

Програмом који је представљен на данашњем скупу држава Србија се активно укључује у обнову и развој задругарства.

Присутнима је одржана презентацја "Програм подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско- финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години" за који је опредељен буџет од 200 милиона динара.

Општи циљ овог програма је системско унапређење квалитета живота кроз равномерну расподелу дохотка, повећање економских могућности сеоских средина враћањем поверења у задружну својину и њихово укључење у тржиште финалних прехрамбрених производа.

Средства из овог програма су намењена за повећање основног стада, повећања површина под биљном прозводњом, набавка опреме пољомеханизације ради обезбеђења више фаза прераде производа за познатог купца.

Подстицајна средства ће се додељивати од дана објављивања конкурса до утрошка средстава предвиђених буџетом за ову намену.

24.2.2017.

Задругама оживети села

Министар у Влади Србије, задужен за регионални развој и рад јавних предузећа  Милан Кркобабић, данас је посетио општину Мерошина и обишао село Облачина, где је настављена акција „Држава Србија у селима Србије”.

Он је мештанима Облачине предао на употребу услужни центар који ће им у великој мери олакшати живот, јер се под истим кровом налазе општинска испостава, покретни поштански шалтер и амбуланта и све послове ће моћи да обаве у истом дану. Од наредне седмице ова погодност биће на располагању и житељима још четири мерошинска села – Азбреснице, Баличевца, Балајнца и Лепаје.

Како је истакaо Милан Кркобабић, на овај начин држава, јавна предузећа и локалне самоуправе обједињују недовољно искоришћене ресурсе и заједничким снагама покрећу низ практичних ствари, које ће и младе охрабрити да остају на селу. У овој фази обезбеђују се лекарске, административне и поштанске услуге на кућном прагу, а у плану је оживљавање 500 земљорадничких задруга у 500 села. 

„Вишња је најважнији бренд за ово подручје, које је познато као воћарски крај, и то треба подржати. У Облачини већ постоји једна задруга, а формираћемо још једну. Мерошина и њој сличне општине треба да базирају свој развој на пољопривреди, јер за то имају добре услове, а држава ће им у томе помоћи. У ових пет најнеразвијенијих региона Нишавском, Топличком, Пиротском,Јабланичком и Пчињском, отворићемо 20 задруга, покренети развој села и омогућити младим људима услове за останак на селу. ”, рекао је министар Кркобабић.  

Председница Општине Сања Стајић указала је да ова акција много значи за више од 4.000 мештана пет сеоских насеља Мерошине, јер им се доступношћу основних услуга побољшава квалитет живота.

Догађају у Облачини присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Јавног предузећа „Пошта Србије” које је, пре свега вођено посвећеношћу да својим услугама допре до сваког грађанина, прво препознало значај ове акције и постало њена окосница.

17.2.2017.

Књажевац: Три погона за производњу сира, почеће да раде до краја године

У оквиру спровођења нове политике регионалног развоја, министар без портфеља Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и рад јавних предузећа и председник новоформираног Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, данас је посетио општину Књажевац, где је, након Сврљига, Баточине, Вршца, Бољевца и Деспотовца, настављена акција „Држава Србија у селима Србије”.

Oд данас и пет села књажевачке општине – Бели Поток, Крента, Кожељ, Лепена и Јелашница – или више од 500 становника Тимочке крајине, може да рачуна на основне услуге лекара, поштара и општинара једном недељно у свом месту.

„Данас сам са председником општине Књажевац и са председницима месних заједница договорио почетак пилот пројекта у коме ће Влада Републике Србије, у склопу политике регионалног развоја, подржати отварање три погона за производњу козјег сира, које ће почети да раде до краја године. То је кључни пројекат за Књажевац коме треба покретачка снага, јер ћемо на овај начин запослити људе и покренути привреду. Локална самоуправа ће обезбедити основно стадо од 500 коза и простор за ове сиране док ће држава обезбедити неопходну опрему“, истакао је министар Кркобабић.

Према његовим речима, један од циљева нове регионалне развоје политике Владе Републике Србије је и формирање 500 земљорадничких задруга у 500 највећих села. У склопу тог пројекта који ће помоћи локална самоуправа и Влада Србије, министар Кркобабић је са председницима месних заједница договорио оснивање три специјализоване задруге које ће бити окосница развоја овог краја.

У име локалне самоуправе пуну захвалност за иницирање и спровођење акције „Држава Србије у селима Србије”, упутио је председник општине Књажевац Милан Ђокић и истакао да је ово добар пример како држава кроз своје институције, ресорно министарство и јавна предузећа, може да допре и становништва које живи у најудаљенијим селима.

Наставку акције, којом држава конкретним потезима иде у сусрет својим грађанима, присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије. Подједнако успешна у пројектима које диктира тржиште, али и свакодневни живот, Пошта Србије од почетка је део ове акције и даје јој велики допринос.

Са пет села у оштини Књажевац, до сада је обухваћено укупно 30 села, а следи још 25 на подручју Мерошине, Бруса, Врања, Новог Пазара и Прешева.

3.2.2017.

Пет стотина задруга у пет стотина села

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и рад јавних предузећа и председник новоформираног Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, данас је посетио општину Деспотовац у оквиру спровођења нове политике регионалног развоја и обишао село Ломницу где је настављена акција „Држава Србија у селима Србије”, чији је иницијатор.

Житељи Ломнице добили су могућност да једном недељно у центру свог села имају основне здравствене, административне и поштанске услуге, што ће наредних дана бити доступно и мештанима Пањевца, Трућевца, Златова и Липовице, односно за око 3.000 становника најудаљенијих села деспотовачке општине.

Према речима министра Кркобабића, приближавање основних услуга становиштву мањих места први су кораци у пилот-пројекту којим држава конкретним потезима иде у сусрет својим грађанима и показује да нису заборављени где год да живе.

„Данас сам разговарао са председником општине Деспотовац о могућности укључивања осталих јавних предузећа у акцију и дефинисали смо да су посебно значајне потребе за укључивањем „Путева Србије” у њу. Значи, сада радимо по питању здравства, поште и администрације, а потом ћемо да уредимо локалне путеве”, рекао је министар и из разговора са челницима деспотовачке општине посебно истакао тему оживљавања задруга.

„Добио сам информацију да су овде функционисале две задруге које су замрле, а на нама је да их вратимо. Пројекат подразумева 500 задруга у 500 села Србије. Хоћемо да индивидуални пољопривредни произвођачи и земљорадници имају место где могу да понуде своје производе, где могу да купе репроматеријал, да се обрате за савет и помоћ. Да то не буде ни накупац ни прекупац, него њихова задруга. То је функционисало у Србији у 19. и у 20. веку, функционисаће и сада у 21. веку”, рекао је Милан Кркобабић.

Током посете Ломници министар Кркобабић се посебно обрадовао сусрету са рударом у пензији Милованом Милосављевићем, некадашњим рекордером у производњи, као и са ученицима Средње техничке школе за куваре и конобаре, који су, према његовим речима, прави пример предности дуалног образовања, споја теоријских знања и праксе.

Председник општине Деспотовац Никола Николић изразио је задовољство због доласка министра Кркобабића у Горњу Ресаву, уз оцену да она представља позитиван сигнал да стижу бољи дани за живот на селу.

Догађају у Ломници присуствовала је и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије, предузећа које је прво препознало значај ове акције и постало њена окосница.

Акција „Држава Србија у селима Србије” већ је спроведeна на подручју Сврљига, Баточине, Вршца и Бољевца. Укључењем Деспотовца, обухваћено је 25 села од укупно планираних 55 села широм Србије.

 

Погледајте старија саопштења

Covid19 НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА СРБИЈЕ Национални тим за препород села србије Резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за инвестиционе пројекте задругама у 2019. години  Укидање печата