Насловна » Архива » Саопштења - 2016. година

Саопштења

28.12.2016.

Да и селу крене

Акција „Држава Србија у селима Србије”, коју је покренуо министар Милан Кркобабић у склопу нове развојне регионалне политике, након Сврљига, Баточине и Вршца данас је стигла и у општину Бољевац – у села Мирово, Валакоње, Добро Поље, Оснић и Мали Извор

Тим поводом, Милан Кркобабић, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, обишао је село Оснић, а наредних дана акција ће започети у још четири села – Мирову, Валакоњу, Добром Пољу и Малом Извору. Око 3.500 становника ових пет насеља у општини Бољевац, уместо путовања до километрима удаљене општине, амбуланте или поште, сада ће брзо и лако све моћи да заврше на свом кућном прагу.

Министар Кркобабић је овом приликом истакао да је Оснић 20 село које је обухваћено акцијом „Држава Србија у селима Србије”, да очекује да се у акцију ускоро укључе многа јавна предузећа и да ће број села укључених у њу буде импозантан, јер је то једини начин да се у Србији помере ствари.

„У Србији сада немамо задруге. Задруге, путеве и школе праве људи. Због тога ће кључна ствар током наредне године бити да у селима формирамо задруге. Република ће обезбедити део средстава, део ће дати локална самоуправа, а ви онда треба да формирате задругу. Оно што сте произвели неко треба и да пласира и због тога без задруге нема бољитка”, рекао је министар Милан Кркобабић.

У име локалне самоуправе, пуну захвалност за иницирање и реализацију једне овакве акције упутио је Небојша Марјановић, председник општине Бољевац, истакавши да је ово најбољи пример и доказ колико су за државу важна села и квалитет живота у селима.

Министар Милан Кркобабић након тога посетио је општину Бољевац и тамо са председником општине разговарао о конкретним пројектима којима ће се унапредити живот грађана.

„Водили смо крајње практичне разговоре и размотрили како да доста ствари покренемо без много новца. Зато хоћемо да играмо праву утакмицу и да све ресурсе ставимо у праву функцију - ресурсе јавних предузећа, локалних самоуправа, а држава је ту да све то покрене. Уверен сам да на тај начин можемо да решимо многе проблеме. Ови делови Србије који су сада неразвијени имају право да се развијају, ми имамо обавезу да им помогнемо у томе”, истакао је министар Кркобабић.

Састанку је присуствовала и Мира Петровић, в. д. директора Поште Србије.

Циљ акције „Држава Србија у селима Србије” је да сa мобилним деловањем државних служби олакша живот у руралним подручјима. Мештанима 55 села неразвијених општина биће омогућено да једном недељно у својој средини имају услуге покретног поштанског шалтера, услуге општинског службеника за издавање и оверу докумената, као и услуге лекара опште праксе.

16.12.2016.

Кркобабић у Вршцу: 2017. je година сређивања великих јавних предузећа

Поводом акције „Држава Србија у селима Србије”, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић данас се састао са градоначелницом Вршца Драганом Митровић.

Том приликом је разговарaно о спровођењу акције коју је покренуо министар Кркобабић у склопу нове политике регионалног развоја Републике Србије, њеном проширењу на подручју вршачке општине и дефинисању даљих праваца сарадње.

„Имао сам прилику да разговарам са градоначелницом, људима из Већа и генералним конзулом Румуније о решавању практичних ствари за бољи живот грађана. Хоћемо да отварамо нова поглавља, и то ова наша мала поглавља како да људи у селима и градовима пристојно живе”, рекао је министар Кркобабић. Према његовим речима, пет села општине Вршац од данас добијају лекара, државног службеника и радника Поште на свом прагу.Не правимо разлику међу селима, било да су настањена Србима, Румунима, Мађарима, Хрватима или Албанцима, за нас су то наша села.

„Држава Србија иде у сусрет својим грађанима и наредних дана и недеља ову акцију настављамо укључењем свих великих српских предузећа. Њихови ресурси и ресурси локалних самоуправа срешће се коначно на добробит грађана”, додао је министар.

Министар Кркобабић је најавио да ће се у свим регионима Србије равномерно спроводити активности које оживљавају наша села.
„Имамо мало средстава у буџету, али имамо битне ресурсе у великим јавним предузећима. Нека од њих праве губитке, нека онда ураде макар нешто корисно за грађане. Идућа година је година сређивања великих јавних предузећа – или ће бити сређена или целокупни посао који је урађен на фискалној консолидацији губи смисао. Терет стабилизације и финансијске консолидације био је на леђима једног дела пензионера и запослених. Они су то јуначки носили и дали су велики допринос. Сада ће допринос дати они други, а пре свега они који су се нерационално понашали. Рачунаће се само резултат”, најавио је Милан Кркобабић.

Састанку у Градској кући у Вршцу присуствовао је и генерални конзул Румуније Константин Николаје Дан, као и Мира Петровић, в. д. директора Јавног предузећа „Пошта Србије”.

Министар је потом посетио и село Мали Жам, које се налази у близини граничног прелаза са Румунијом, где је настављена акција „Држава Србија у селима Србије”. Захваљујући њој 1.500 људи овог и још четири вршачка села – Месић, Шушара, Ватин и Јабланка – више не морају да путују у град због основних услуга, него их једном недељно добијају близу своје куће, доласком општинског службеника, лекара и поштанског радника.

Циљ овог пилот-пројекта је да се мобилним деловањем државних служби олакша живот у руралним подручјима и биће реализован у укупно 55 наших села. Кренуло се из Сврљига, прошле недеље је настављено на подручју општине Баточина и сада Вршца, а следе Бољевац, Брус, Деспотовац, Књажевац, Мерошина, Прешево, Нови Пазар и Врање.

9.12.2016.

СЕЛУ НА НОГЕ

Акција „Држава Србија у селима Србије”, коју је покренуо министар Милан Кркобабић у склопу нове развојне регионалне политике, данас је заживела и на подручју општине Баточина.

Тим поводом, Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, обишао је село Жировница, чији су житељи могли да осете све предности ове корисне акције, која ће наредних дана бити на прагу још четири шумадијска села – Милатовац, Кијево, Прњавор и Црни Као.

„Довели смо на једно место општинског чиновника, лекара и поштанског службеника. Данас је са нама Пошта Србије која пуно помаже у свему овоме, а следећих недеља ће нам се придружити и остала јавна предузећа – Србијаводе, Србијашуме и Путеви Србије. Хоћемо да покажемо да ниједно село у Србији није заборављено, нити остављено себи. Србија симболично долази на праг свога села кроз сарадњу великих јавних предузећа и локалних самоуправа. Радићемо конкретне и корисне ствари ефикаснијим ангажовањем ресурса јавних предузећа и локалних самоуправа, како би охрабрили људе да остану у својим селима”, рекао је министар Кркобабић.

Захваљујући акцији „Држава Србија у селима Србије” око 2.500 становника ових пет насеља у општини Баточина, уместо путовања до километрима удаљене општине, амбуланте или поште, сада све могу брзо и лако да заврше на свом кућном прагу.

Обележавању наставка акције у селу Жировница присуствовали су начелница Шумадијског округа Биљана Илић Стошић, председник општине Баточина Здравко Младеновић, председник општине Лапово Саша Ивковић, председник општине Кнић Зоран Ђоровић, председник општине Рача Ненад Савковић и в. д. директора Поште Србије Мира Петровић.

17.11.2016.

КРКОБАБИЋ: НОВ ПОЧЕТАК ЗА СЕЛА СРБИЈЕ

Министар Милан Кркобабић присуствовао је данас почетку акције "Држава Србија у селима Србије" коју је покренуо прошле недеље потписивањем протокола између ЈП Пошта Србије и 3 града и 8 општина из целе Србије. Циљ акције је да се мобилним деловање државних служби олакша живот у руралним подручјима.

Овом акцијом је обухваћено 55 села и прво село које је осетило конкретан резултат ове акције је село Драјинац које је данас имало на располагању услуге поштара, лекара и општинског чиновника.

Министар Кркобабић је истакао да је ова акција прецизна и добро испланирана активност којом држава помаже становништву у селима, приближавањем основних услуга. Идеја је да локалне самоуправе и јавна предузећа, без додатних улагања и трошкова , ефикасније ангажују своје ресурсе и допринесу равномернијем регионалном развоју, што је приоритет нове регионалне политике Владе, истакао је Кркобабић.

Без развоја села неће моћи да се развија ни  Србија. Долазак у сва села на овај начин, за почетак услугама  поштара, лекара, општинског службеника,а касније укључивањем и осталих услуга , представља  нови почетак за села Србије.

10.11.2016.

ДРЖАВА СРБИЈА У СЕЛИМА СРБИЈЕ

Поштар, лекар и општинар на кућном прагу

У складу са новом политиком равномерног регионалног развоја, министар у Влади Републике Србије Милан Кркобабић иницирао је акцију „Држава Србија у селима Србије”

Акцијом „Држава Србија у селима Србије”, министар Милан Кркобабић започиње акцију и становништву у најудаљенијим руралним подручјима доводи лекара, општинара и поштанског службеника на кућни праг. Акција се реализује заједничком сарадњом локалних самоуправа, државних институција и јавних предузећа, уз оптимално коришћење постојећих ресурса и без додатних трошкова.

Тим поводом данас је потписано првих 11 протокола о сарадњи између Јавног предузећа „Поште Србије“, три градоначелника и осам председника општина. Свака од 11 локалних самоуправа одредила је по пет села, тачније у 55 села једном недељно ће по три сата радити лекар, општински чиновник и поштански службеник.

Мештани ће на лицу места моћи да обаве лекарске прегледе, добију рецепте за лекове као и упуте. Општински чиновник извршаваће послове матичне службе, пријема поднесака и издавање потребних докумената. Истовремено ће код поштанског службеника моћи да изврше све поштанске услуге које Пошта нуди грађанима.  

Врло брзо Пошта ће понудити додатну могућност преноса пошиљака с лековима, као и пошиљака с документима. На тај начин се становницима сеоских средина основне услуге практично омогућавају на кућном прагу, чиме штеде новац и време, јер због њих више не морају да путују до већих места и градова.

Од следеће недеље на територији општине Сврљиг, у селима Драинац, Преконога, Извор, Бурдимо и Велепоље, ова акција ће заживети пуним капацитетом, а потом и на територијама других локалних самоуправа.

Covid19 НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА СРБИЈЕ Национални тим за препород села србије Резултати конкурса за доделу бесповратних средстава за инвестиционе пројекте задругама у 2019. години  Укидање печата